Praktijkcases
Het expertisecentrum verzamelt praktijkcases als bouwstenen voor een algemeen referentie-model. Deze vormen het de basis voor het identificeren van algemeen geldende patronen. Hierbij worden de inbrengers van cases actief betrokken. Verworven kennis en inzichten bieden aanknopingspunten voor het ontwikkelen van een instrumentarium voor “coderen en decoderen” van collectieve organisatie-elementen.
Praktijkcases worden beschreven aan de hand van de volgende kernvragen per collectief element in een organisatie:
- de historie: wanneer en waarom is de collectieve vorm ontstaan?
- de plussen: huidige bijdrage daarvan aan functioneren en presteren?
- de minnen: huidige nadelige effecten daarvan op het functioneren en presteren?
- de kennis en vaardigheden: wat vergt dit van bestuurders, actieve stakeholders etc.?
- de toekomst: welke interne en externe trends hebben effect op deze plussen en minnen?
- de actualiteit: welke inspanning worden nu overwogen/geleverd om plussen te versterken, minnen te ondervangen, eventueel met toevoegen of geheel beëindigen van collectieve elementen als uitkomst?
Bij elk gesprek wordt gevraagd om suggesties voor andere cases/gesprekspartners en literatuur.
De praktijkcases worden verzameld en geanalyseerd in de volgende clusters:
- professionals die samenwerken, bijvoorbeeld in maatschappen van medisch specialisten, advocatuur, gezondheidscentra;
- burgers die zich met elkaar verbinden om zakelijke of maatschappelijke doelen te bereiken, bijvoorbeeld goede doelen organisaties, vakbeweging, onderlinge verzekeringen;
- organisaties/ondernemingen die zich met elkaar verbinden om gemeenschappelijke doelen te bereiken, bijvoorbeeld inkoopcombinaties, consortia, zuivelcoöperaties;
- overheden die zich met elkaar verbinden om gemeenschappelijke doelen te bereiken, zoals gemeenten op het terrein van parkeren, afvalverwerking, werkvoorziening, veiligheid;
- medewerkers met zeggenschap die verder gaat dan de wettelijke medezeggenschap, bijvoorbeeld naar het voorbeeld van Ricardo Semler.
Inbrengen van een case
Inbrengen van een case vergt een interview van circa 1,5 uur van de algemeen directeur en het corrigeren en aanvullen van de tekst van de case beschrijving. Vervolgens wordt u uitgenodigd voor een workshop met andere inbrengers van cases, waar inzichten en ervaringen worden uitgewisseld en gezocht wordt naar gemeenschappelijke patronen.
Alle inbrengers van cases worden op de hoogte gehouden van nieuwe inzichten over collectieve organisaties en worden uitgenodigd voor vervolgactiviteiten. In publicaties worden alleen met toestemming naar specifieke cases verwezen. De integrale case beschrijvingen worden alleen gebruikt in kleine kring.